Riolering

In verband met het afvoeren van diverse stoffen is er in elke woning een stelsel van afvoerbuizen aangebracht. Het is belangrijk dat u voorkomt dat de afvoer in keuken, douche of toilet verstopt raakt. Gebruik uw schoorsteen en toilet niet als afvalbak!

Hoe voorkomt u verstopte afvoeren?
  • Plaats een roostertje in uw gootsteen.
  • Gooi nooit soep, theebladeren, koffieprut of gestold vet van de vleespan in de gootsteen.
  • Pas op voor haren in het doucheputje.
  • Gooi geen maandverband, tampons of luiers in het toilet. Ook de inhoud van de kattenbak hoort niet in het toilet thuis.
  • Zorg ervoor dat toiletverfrissers goed bevestigd zijn, zodat ze niet kunnen losschieten.
  • Spoel bijvoorbeeld een keer per maand de afvoeren door. Een emmer met water met een scheut ammoniak of soda is voldoende. Bij voorkeur ’s avonds in het putje gieten, zodat het de hele nacht kan losweken.

Wat te doen als u desondanks een verstopte afvoer heeft?
Gaat het toch fout, dan kunt u een aantal zaken zelf doen. U kunt de rubberen ontstopper gebruiken. Vergeet dan niet een doekje in het overloopafvoertje te doen. Duw de steel een keer of tien krachtig naar beneden. Herhaal dat eventueel nog een keer. Heeft dit geen succes, schroef dan de sifon of zwanenhals los. Zet er eerst een emmer onder. Zit het euvel ook niet hier, dan kunt u nog proberen met een spiraal de afvoer door te prikken. Er zijn rollen staaldraad voor dit doel te koop. Is de verstopping verholpen, spoel dan flink door met heet water. Gebruik in elk geval geen ontstoppingsmiddelen die je kunt kopen in de winkels. De meeste zijn schadelijk voor de PVC-buizen en kunnen gevaarlijk zijn voor de monteur wanneer hij alsnog de verstopping moet verhelpen. 

Heeft  u een hardnekkige verstopping, neemt u dan contact op met onze Stichting. Dit kan telefonisch 0113-215659 of via onze website www.smbgoes.nl (zie klachtenbon). Houdt u er wel rekening mee, dat het ontstoppen van verstopte afvoeren en rioleringen vaak voor eigen rekening is.

Stichting Maatschappelijke
Belangen (SMB)

Huis Hoope
J.A. van der Goeskade 69
4461 BJ Goes

Tel. 0113 - 215 659

info@smbgoes.nl