Tegelwerk

Tijdens eindopnames wordt helaas nogal eens geconstateerd, dat bewoners gaten hebben geboord in de wandtegels van de badkamer en de keuken. Dit is echter niet de bedoeling! Als er in de tegel zelf is geboord, levert dat een beschadiging op en dat is een lelijk zicht. Vaak is zo’n beschadiging niet meer netjes te repareren. Ditzelfde geldt ook voor het boren in de voegen tussen de tegels.

We verzoeken u dringend om keuken- en badgarnituur enzovoort zo zorgvuldig mogelijk op te hangen door bij voorkeur gebruik te maken dubbelzijdig tape. Dit is onder andere verkrijgbaar bij doe-het-zelf zaken. Bij een eventuele verhuizing kunt u het één en ander dan gemakkelijk en schadevrij verwijderen met aceton. Is bevestiging met deze tape niet mogelijk, zoek dan in ieder geval een plaats uit, die de minste kans op beschadiging geeft.

Ook zijn er bewoners die de voegen in de badkamer en keuken schilderen. Wij verzoeken u dringend dit evenmin te doen. Overigens ligt het in de bedoeling om de komende jaren de badkamers in alle complexen te renoveren. Daarmee is in sommige woningen al een start gemaakt. Aan alle bewoners, met name  diegenen waarvan onlangs de keuken en/of badkamer is vernieuwd, nogmaals het dringende verzoek om met het bovenstaande rekening te houden.

In de door onze stichtingen gerenoveerde badkamers worden op de vloer anti-slip tegels geplaatst. Deze tegels vergen iets meer onderhoud. Vandaar dat wij u er nog eens op wijzen hoe u het beste de tegels kunt schoonmaken.

Wandtegels in droge ruimtes kunt u het beste regelmatig afnemen met een lichtvochtige microvezeldoek. Eventueel een neutrale of mild-alkalische allesreiniger toevoegen. Gebruik bij voorkeur een sprayflacon met water en voeg desgewenst enkele druppels allesreiniger toe. Spuit deze oplossing rechtstreeks op de microvezeldoek en reinig hiermee de tegels. In sanitaire ruimes het neutrale of mild-alkalische reinigingsmiddel indien nodig vervangen voor een zure reiniger voor het verwijderen van kalk en urineresten. Verdun het middel in de door de fabrikant aangegeven mengverhouding en spuit het rechtstreeks op het te reinigen oppervlak. Na korte inwerktijd het oppervlak afspoelen met schoon water en droogwrijven met een microvezeldoek.

Maak na het douchen de tegels droog met een wisser of een doek. Vloertegels met reliëf zijn gevoeliger voor vuil. Kies voor een borstel die in staat is zich aan het profiel van de vloer aan te passen. Gebruik voor de vloertegels een reiniger zonder toegevoegde glans-, beschermings- of impregneringsmiddelen. Ook een natuurzuivere vloeibare zeep is zeer geschikt om sterke verontreiniging mee op te lossen en te verwijderen.

Gebruik voor dagelijks gebruik bijvoorbeeld HG tegelreiniger. Deze reiniger is te koop bij bijna elke super- en bouwmarkt of drogist. Gebruik voor de grote schoonmaak bijvoorbeeld HG tegel- en krachtreiniger, nr. 20; Tricel vloeibare goudzeep (Senzora) verkrijgbaar bij o.a. Aveve, Boerenbond, internetdrogisten; FZ Intensiefreiniger (via www.lithofin.com).

Aangezien het tegelwerk minstens 20 jaar mee dient te gaan, is het noodzaak dat u dit goed onderhoudt.

Stichting Maatschappelijke
Belangen (SMB)

Huis Hoope
J.A. van der Goeskade 69
4461 BJ Goes

Tel. 0113 - 215 659

info@smbgoes.nl